• Standaard header

Jan - 53 jr.

Mijn eerste kennismaking en ervaring met het eGYM concept bij Movado Sports Goor
Ik was al geruime tijd lid bij Movado, op een gegeven moment werd de rust/ relaxhoek verplaatst. Op de oude plek werd het een en ander aangepast. Als ik er naar vroeg werd de vraag handig ontweken of geheimzinnig over gedaan.
Een paar dagen later stond er een grote doos met een vraagteken er op, er stond dus wat op stapel.
Natuurlijk werden alle leden nieuwsgierig en werd er alles aan gedaan om er achter te komen wat er ging gebeuren. Echter werd er weinig tot niets losgelaten we moesten het maar afwachten.
Het was iets nieuws en het zou super zijn. Daar moesten we het maar mee doen.
Na verloop van tijd was het dan eindelijk zover. De bekendmaking!
Er komt een eGYM cirkel.

Een, in Nederland nog vrij onbekend fenomeen. In de loop van enkele weken werd de spanning nog wat opgebouwd, er kwamen reclamefilmpjes op de facebooksite en de dagen werden zelfs afgeteld. Donderdag 9 november was de grote dag dat het allemaal geleverd en geplaatst zou worden.
Helaas moesten de leden nog iets langer geduld hebben, maandag 13 november was de dag dat ook de leden kennis mochten maken met de langverwachte eGYM.
Twee weken daarvoor heeft iedereen al een afspraak kunnen maken voor een proefles, woensdag15 november zou voor mij de dag zijn om hier kennis mee te maken.
Omdat de maandagavond toch al een van mijn vaste sportavonden is, en natuurlijk gedreven door een flinke portie nieuwsgierigheid, stond ik er al voor vijf uur op de stoep.
Na een, hoi, omkleden, en me even te hebben zitten vergapen aan de futuristisch ogende toestellen kreeg ik te horen dat er nog een plekje vrij was en dat ik direct kon beginnen met de proefles als ik dat wilde.
Blij als en kind in de snoepwinkel kon ik alleen maar zeggen JAAAAAAAA

De toestellen bleken volledig elektronisch te zijn en ook op internet zijn aangesloten, dus ik werd ingeschreven in de eGYM database en ontving een tag zodat de apparaten wisten dat ik er op zat.
Elk toestel, 8 stuks in totaal, werd op mij persoonlijk ingesteld. Zit hoogte en houding, arm en beenlengte en wat al niet meer. Na het instellen moest ik een maximale krachttest uitvoeren op elk toestel omdat ik op elk toestel een andere spiergroep train.
Uit deze maximale kracht berekend het toestel zelf met welk gewicht ik moet trainen. (wat natuurlijk niet het maximale van de krachttest is).
Ik train dus altijd in de juiste houding met het juiste gewicht.

Ik was eigenlijk direct enthousiast, het is heerlijk om niet hoeven na te denken hoe de toestellen in te stellen en elke keer de gewichten te moeten wisselen of verstellen.
Je gaat zitten, logt in, en starten maar.

Het klink allemaal niet alleen mooi maar het werkt echt.
Ik train nu met een totaal andere concentratie. Ik ben gefocust op het schermpje van het toestel en de curve daarop die ik goed moet volgen. Het lijkt wel een spelletje Packman. (je moet met het balletje binnen het golvende lijntje blijven dat beweegt en andere bolletjes pakken). Omdat het in rustige bewegingen gaat ben ik ook heel geconcentreerd op die beweging. Of ik mijn houding goed heb of ik de juiste spieren aanspan of juist niet, “Slordig” trainen kan niet meer.
Daarnaast motiveert het ook enorm om ook de laatste balletjes te pakken. Om dus je oefening totaal af te maken.

Wat ik ook een groot voordeel vind is dat er nagenoeg geen wachttijden zijn. Iedereen op de toestellen doet tegelijkertijd in dezelfde tijd zijn of haar oefening. Na een minuut is de oefening klaar en wisselt iedereen naar het volgende toestel. Dit rondje doe je twee keer.
Met een half uurtje heb je dus in twee rondjes een volledige workout gedaan.

In de bij de eGYM behorende app worden netjes al je oefeningen, behaalde resultaten, maximale krachttest, spierdisbalans en nog veel meer bijgehouden. Ik kan mijn vorderingen dus altijd en overal bekijken.
Na 6 keer bij de eGYM te zijn geweest moest ik opnieuw een krachttest uitvoeren. Direct was er al een verbetering zichtbaar. Bij het ene toestel wat meer als bij het andere.
Direct hieraan gekoppeld gaat het gewicht waarmee je traint ook omhoog om je spieren weer uit te dagen.
Verrassend was dat na deze tweede krachttest ook de manier van trainen veranderde. Ik moest nu negatief trainen. Daar waar de reguliere training de beweging heen en terug gelijk was in gewicht en tijd, 1 seconde heen 2 seconden terug, werd het nu totaal anders. Heen bleef dezelfde tijd maar met iets minder gewicht dan regulier, terug gaat het apparaat met meer gewicht dan regulier en moest ik ook langzamer terug, 1 seconde heen 3 seconden terug.
Ik trainde dus dezelfde spieren weer totaal anders. Ook dit moest 6 keer.

Na elke 6 trainingen dus een nieuwe krachttest en een omschakeling van trainen.
Ondertussen zit ik al in de vijfde week van de eGYM en zit al voor de tweede keer in de negatieve training. In de grafieken van de krachttesten kan ik zien dat ik er qua kracht al flink op vooruit ben gegaan.
Wel is bij het negatieve trainen het aantal herhalingen minder. 15 i.p.v. 20 bij regulier. Iedereen moet immers tegelijk klaar zijn en wisselen.

Ik vind het heerlijk om op deze manier te trainen. De methode, de machines, de korte tijd, de interactie met mijn mede eGYM-ers, (de machines staan in een cirkel dus er is veel en goed contact, het maakt het bijna een teamsport) en de vorderingen die er snel zijn en zelfs goed zichtbaar in de app maken dit voor mij de ideale manier van trainen naast de groepslessen die ik ook volg.
Mijn proefles is eigenlijk nooit een proefles geweest omdat ik mij direct voor vaste deelname heb opgegeven.
Mijn enthousiasme heeft zelfs mijn vrouw doen besluiten het eens te proberen. (Er was een mooie actie van 6 gratis proeflessen). Ondertussen heeft ook zij besloten door te gaan met de eGYM.

Over een maand komt er ook een premium lidmaatschap voor de eGYM.
Dit geeft nog veel meer mogelijkheden van trainen met deze apparatuur en analyse mogelijkheden in de app. Ik zie hier al reikhalzend naar uit.
Ik ben tot nu toe dik tevreden over de eGYM. Het besluit van Movado sports om dit aan te bieden is zeker een hele goede geweest.
Tegen de mensen die dit nog niet doen kan ik alleen maar zeggen: DOEN, je weet niet wat je mist!

Jan Klein Klouwenberg

Nieuws

 • Nieuw bij Movado Sports: Jouw DNA. Jouw voeding.

  Wat is dat? Ieder mens verwerkt voedingsmiddelen (koolhydraten, eiwitt...

  Lees meer
 • Onze clubs zijn weer geopend!

  Vanaf woensdag 19 mei zijn onze clubs weer geopend! Uiteraard volgen we al...

  Lees meer
Meer nieuws
 • Groepslessen

  Groepslessen

  Start met de Gratis Proefweek en ervaar de leukste groepslessen van Goor en Holten.

  Ga naar groepslessen
 • Virtuele groepslessen

  Virtuele groepslessen

  Altijd een groepsles, wanneer jij dat wilt!

  Ga naar Groepslessen
 • eGYM

  eGYM

  In 2 x 30 minuten per week, fit met de slimme combinatie van 8 volautomatische eGYM toestellen.

  Meer info
 • Persoonlijk FitPlan

  Persoonlijk FitPlan

  Mis je de motivatie en houvast om je doel te bereiken? Met het Persoonlijk FitPlan word jij optimaal gecoached!

  Meer info
 • Petra - 53 jr.

  "Maar nu met E Gym , wil ik elke dag wel 2 rondjes trainen."

  Petra - 53 jr.
 • Lauri - 22 jr.

  "Een van de voordelen is dan ook dat mijn houding tijdens het trainen in de eGym-Cirkel altijd goed is en ik blessures voorkom."

  Lauri - 22 jr.
 • Jan - 53 jr.

  "Na 6 keer bij de eGYM te zijn geweest moest ik opnieuw een krachttest uitvoeren. Direct was er al een verbetering zichtbaar."

  Jan - 53 jr.